Če se bojite ljudi do te mere, da to moti vaše vsakodnevno delovanje, morda živite s socialno anksiozno motnjo (SAD). Razumevanje več o tem in številni znaki, ki jih ljudje doživljajo, vam lahko pomaga razumeti vaš strah pred ljudmi – in ali je resnično zakoreninjen v vas v definiciji socialne anksioznosti,

Razumevanje socialne anksiozne motnje:

Ljudje z SAD se zelo bojijo socialnih situacij in stikov z ljudmi zaradi strahu pred nerodnostjo, poniževanjem ali negativnim ocenjevanjem. Ne glede na to, ali se bojite samo ene vrste situacije, kot je javno nastopanje ali večine socialnih situacij, lahko socialna anksioznost močno omeji vašo življenje. Ta motnja je več kot le sramežljivost in zahteva diagnozo in zdravljenje strokovnjaka za duševno zdravje.

Vzroki socialne anksiozne motnje:

Ne vemo natančnih razlogov, zakaj nekateri ljudje razvijejo ta problem, drugi pa ne; vendar pa raziskave kažejo, da je verjetno kombinacija genetskih dejavnikov in vašega okolja. Znanstveniki so ugotovili, da so specifične genske variacije potencialno povezane s socialno anksioznostjo; vendar pa morajo strokovnjaki to še potrditi.

Naj vam povemo, da verjetno ne boste mogli pripisati svojega strahu enemu samemu vzroku – vendar pa se lahko spomnite sprožilnega dogodka, kot je osramočenost pred skupino ali zelo kritičnih staršev, ko ste bili še otrok.

Zakaj se bojite nekaterih razmer in ne drugih:

Razmere, v katerih se bojite ljudi, se lahko razlikujejo, če živite s socialno anksiozno motnjo. Nekateri ljudje imajo samo eno vrsto skrbi, oziroma strahu, na primer samo strah pred javnim nastopanjem. Ta vrsta socialne anksioznosti je običajno manj kronična in huda, kot če se nekdo boji večine socialnih situacij.

Na splošno se ljudje s socialno anksiozno motnjo ponavadi počutijo najslabše v situacijah, ko so v središču pozornosti ali ko čutijo, kot da jih nekdo na nek način ocenjuje.

Simptomi, ki gredo skupaj s strahom pred ljudmi:

Če se bojite ljudi, se lahko vaš strah pokaže v različnih simptomih, kot so visok srčni utrip, potenje rok, pospešeno dihanje.

Poleg tega, da se bojite ljudi, če imate socialno anksioznost, vas je strah tudi, da bodo drugi ljudje opazili vašo tesnobo. Ta “strah pred strahom” ali cikel panike, ki se razvije, je zelo težko popraviti.

Cikel panike v socialni anksiozni motnji

Na srečo obstajajo učinkoviti načini zdravljenja tega problema. Socialno anksiozno motnjo je najbolje zdraviti s kombinacijo zdravil in terapije. Inhibitorji selektivnega serotonina (SSRI) so prva izbira v smislu zdravljenja zdravil za socialno anksiozno motnjo. V kombinaciji s terapijo pogovorov, kot je kognitivno-vedenjska terapija (CBT) ali terapija sprejemanja in zavezanosti (ACT), so stopnje uspešnosti zdravljenja zelo dobre. A vendar je, kot smo povedali že prej, zdravljenje zelo težko, ker se oseba že toliko časa vrti v krogu.

Kako najti terapevta?

Na tej točki bi morali biti po prebranem v položaju, da zmorete oceniti svoj strah pred ljudmi in ali je lahko ta strah odraz osnovne duševne motnje. Pri odločanju, ali vaš strah pred ljudmi dejansko kaže potrebo po diagnozi in zdravljenju, upoštevajte naslednje točke.

  • Kako dolgo traja vaš strah pred ljudmi? Ali se spreminja ali ostane konstanten med situacijami in ljudmi?
  • Koliko strah pred ljudmi vpliva na vaše vsakdanje življenje? Ali ste zaradi tega strahu izostai od pouka ali izgubili delo? Ali vam strah sledi skozi vaše vsakdanje življenje?
  • Ali menite, da ste introvertirani ali ekstrovertirani?

Če ugotovite, da je vaš strah pred ljudmi prevelik, je pomembno, da poiščite pomoč svojega zdravnika ali strokovnjaka za duševno zdravje, da boste dobili diagnozo in ustrezno zdravljenje. Večina ljudi, ki imajo SAD, dolgo živi z motnjo, preden poiščejo pomoč. Čeprav se vam bo morda zdelo neprijetno govoriti o tem, kako se počutite, bodo koristi daleč boljše od prvotnega neugodja.