Ah ja, zgodbe starih žensk. Majhni zakladki, ki se prenašajo iz generacije v generacijoin povzročajo, da se vsakič znova vprašamo: »Kako je lahko kdo verjel v te stvari ?!« Toda ko gre za vaše zdravje, je pomembno vedeti, kateri od teh zakladov so iz trte izviti – in kateri dejansko vsebujejo nekaj resnice. Oglejte si 15 resnic starih mam o vašem zdravju. (Resnica na 11. točki vas bo šokirala.)

 1. »Uživanje čokolade povzroča akne«

Preverili smo po internetu in neposredne povezave med aknami in uživanjem čokolade ni. Vendar zdravniki opozarjajo, da lahko akne izvirajo iz uživanja nekaterih živil. Torej, če ste nagnjeni k izbruhom mozoljčkov, vendar se ne želite odreči sladkim živilom, zdravniki  priporočajo, da se držite temne čokolade.

 1. »Pokanje členkov vam bo povzročilo artritis«

To bi bilo smiselno, kajne? To, da se členki, ki jih vedno znova pokamo, obrabijo in posledica je artritis. Vendar, kot smo ugotovili že v prvi točki, ni neposredne povezave med to neprijetno navado pokanja členkov in boleznijo. “Pokanje, ki ga spremlja bolečina, pa lahko povzroči druga vnetna stanja, vključno s tendinitisom in burzitisom,” pravi zdravnik.

 1. “Hranite mraz, stradajte vročino”

Stari rek “nahrani mraz, stradaj vročino “, se je pojavil pred stoletji, ko so menili, da je prehlad povzročil padec telesne temperature,” . Priporočilo za povišano telesno temperaturo je verjetno nastalo zaradi prepričanja, da je uživanje hrane aktiviralo prebavni sistem in zvišalo telesno temperaturo. «Ta rek pa vsebuje nekaj resnice. Uživanje stvari, ki pomagajo pri prehladu, povzroči upad telesne temperature.

 1. »Potrebnih je celih sedem let, da se žvečilni gumi prebavi«

“Ker sem videl na stotine želodcev, lahko rečem, da, če pojeste žvečilni gumi, ta ne bo ostal v vašem želodcu sedem let, kot opisuje ljudski mit,” pravi zdravnik. Večinoma žvečilni gumi preide skozi vaš sistem nedotaknjen, ker ga vaši črevesni encimi ne morejo razgraditi.

 1. “Iz glave izgubite največ telesne toplote”

V tem mitu pa je nekaj resnice. »V telesu v mirovanju pride do 7 do 10 odstotkov toplotne izgube skozi glavo. Naprimer telovadba poveča telesno temperaturo jedra in pretok krvi v možgane, “praviti zdravnik. “Ker se aktivnost nadaljuje, se krvne žile v bližini kože v preostalem delu telesa razširijo, tako da lahko več krvi teče po telesu in zmanjša dotok v možgane.”

 1. »V spanju pojeste nekaj pajkov«

Dobra novica – zgodba o tem, da med spanjem v življenju pojeste kar nekaj pajkov. Medtem ko lahko pajek najde dostop do vaših ust ponoči, še posebej če so vaša usta zaradi smrčanja odprta, se to resnično ne dogaja pogosto. “Žuželke so biološko ožičene, da ostanejo žive, in “vedo”, da ni dobro hoditi v človeška usta, da bodo pomalicani,” pravi zdravstveni strokovnjak in specialist za pajke.

 1. “Vaša usta so bolj umazana kot straniščna školjka”

Oprostite ljudje, toda v tem je nekaj resnice. Čeprav je težko izmeriti natančno količino bakterij v ustih, je še vedno ocenjeno, da so usta zelo umazana. To se še v veliko večji meri dogaja ljudem, ki doživljajo neko obliko bolezni dlesni, kar prispeva k slabemu zadahu in izgubi zob. Samo predstavljajte si količino bakterij v tem primeru. Joj.

 1. »Uživanje korenja pomaga izboljšati vid«

Ta izjava je še vedno živa in brca, odkar je bila prvič zasnovana med drugo svetovno vojno. Da pa je jasno, je to le delno resnično. “Korenje ima visoko vsebnost vitamina A, hranila, ki je bistveno za dober vid,” pravi zdravnik. »Uživanje korenja vam bo prav gotovo zagotovilo majhno količino vitamina A, ki je potreben za dober vid, vendar vitamin A ni omejen na hrano za kunce; najdemo ga lahko tudi v mleku, siru, jajčnem rumenjaku in jetrih. ”

 1. “Kofein zaustavi rast”

Ne – ni neposredne povezave med pitjem kofeina in ustavitvijo rasti. Kako je prišlo do tega mita, zakaj se je tako močno uveljavil? Zato, ker se človeški rastni hormon izloča med spanjem, in ker kofein ohranja budnost, obstaja možna korelacija med tem, da se telo ponoči ne more regenerirati. Vendar zdravniki poudarjajo, da za te trditve ni znanstvene podpore.

 1. »Sedenje v vroči kopeli znižuje število semenčic«

Študije so pokazale, da lahko sedenje v vroči kopeli zmanjša število semenčic. Vendar se vse upanje ne izgubi. Vroče kadi ne bodo vplivale na moško plodnost, če je izpostavljenost omejena na nekaj minut dnevno ali manj. Dobra ideja je, da se moški izogiba dolgotrajni izpostavljenosti vročim kadem, savnam in parnim sobam, ko par poskuša zanositi. Vendar pa občasni obiski savne in vroče kopeli nimajo učinka. ”

 1. “Otroci, ki pojedo preveč sladkorja, postanjo hiperaktivni”

Medtem ko to poslušamo že na desetlerja, spletna stran “How Stuff Works” pravi, da je to mit. Medtem ko se enostavni sladkorji v sladkarijah hitro presnavljajo in lahko povzročijo eksplozijo energije, se nato hitro prenesejo v druge dele telesa za uporabo, pri tem pa ne povzročijo hiperaktivnosti pri otrocih. “Sladki prigrizki in sladke pijače so upravičeno krivi za svojo vlogo pri debelosti in propadanju zob. Ampak hiper obnašanje je eden od stanj, ki ga ne morete pripeti sladkorju- razen če so seveda poleg sladkih to še kofeinski izdelki, kot sta kola ali čokolada. ”

 1. »Če ne vadite, se bodo vaše mišice spremenile v maščobo«

Kratka zgodba: Če ne vadite, se bodo vaše mišice krčile a se NE BODO pretvarjale v maščobo. Zmeda se pojavi, ker če ne uporabljate mišic, jih izgubite, ker se mišično tkivo razgradi (kot del normalnega cikla obtoka tkiva), potem pa ga ne zamenjate.

 1. »Britje povzroča, da vam vaše dlake rasejo še hitreje«

Debelejše dlake so iluzija, ker odstranjevanje koničastega konca dlak pusti dlake s topim koncem, zaradi česar so vaše dlake bolj vidne. Definitivno pa bo britju vaše dlake ne rasejo hitreje.

 1. »Če bodo rane nepovezane, se bodo hitreje zacelile«

Pravzaprav je ravno nasprotno. Zdravnik pojasnjuje, da bo, če boste rano pustili nezavarovano, krasta še debelejša, in se bodo celice tam počasneje obnavljale. Pokritost rane pa pomaga pri proizvodnji novih celic. Poleg tega »pokrivanje rane tudi zmanjšuje tveganje za sekondarno okužbo,«

 1. “Mačke ubijejo otroke v spanju s krajo dihanja”

Možno je, da so mačke nenamerno prispevale k sindromu nenadne smrti dojenčkov, ali SIDS, v katerem dojenček umre med spanjem brez znanega razloga. Spletna stran “How Stuff Works” pravi, da je torej možno, da so mačke kdaj zadušile dojenčka, ko so se nenamerno ulegle nanj. Vendar pa ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali to zgodbo starih mam o tem, kako zelo so mačke strupene za dojenčke.