Vidna svetloba je veliko bolj zapletena, kot si morda mislite.

Odkrivanje na soncu; svetloba v zaprtih prostorih; ko vklopite računalnik, telefon ali drugo digitalno napravo – vse te stvari povzročijo, da so vaše oči izpostavljene različnim vidnim (in včasih nevidnim) svetlobnim žarkom, ki imajo lahko vrsto učinkov.

Večina ljudi se zaveda, da sončna svetloba vsebuje vidne svetlobne žarke in tudi nevidne ultravijolične žarke, ki lahko kožo obarvajo ali opečejo. Toda mnogi ne vedo, da vidna svetloba, ki jo oddaja sonce, obsega vrsto različnih barv svetlobnih žarkov, ki vsebujejo različne količine energije.

Kaj je modra svetloba?

Sončna svetloba vsebuje rdeče, oranžne, rumene, zelene in modre svetlobne žarke ter veliko odtenkov vsake od teh barv, odvisno od energije in valovne dolžine posameznih žarkov (imenovanih tudi elektromagnetno sevanje). Skupaj, ta spekter barvnih svetlobnih žarkov ustvarja tisto, kar imenujemo “bela svetloba” ali sončna svetloba.

Da vam ne bomo razlagali fizike, obstaja obratna povezava med valovno dolžino svetlobnih žarkov in količino energije, ki jo vsebujejo. Svetlobni žarki, ki imajo relativno dolge valovne dolžine, vsebujejo manj energije, tisti s kratkimi valovnimi dolžinami pa imajo več energije.

Žarki na rdečem koncu spektra vidne svetlobe imajo daljše valovne dolžine in zato manj energije. Žarki na modrem koncu spektra imajo krajše valovne dolžine in več energije.

Elektromagnetni žarki tik nad rdečim koncem spektra vidne svetlobe se imenujejo infrardeči – segrevajo, vendar so nevidni.  Na drugem koncu vidnega spektra svetlobe se modre svetlobni žarki z najkrajšo valovno dolžino (in najvišjo energijo) včasih imenujejo modro-vijolična ali vijolična svetloba. Zato se nevidni elektromagnetni žarki tik nad spektrom vidne svetlobe imenujejo ultravijolično (UV) sevanje.

Nevarnosti in koristi UV žarkov:

UV-žarki imajo višjo energijo kot vidni svetlobne žarki, zaradi česar so sposobni povzročiti spremembe v koži, ki izgledajo kot porjavitev. Toda prevelika izpostavljenost UV povzroča boleče sončne opekline – in še huje, lahko povzroči raka kože. Ti žarki lahko povzročijo tudi sončne opekline – stanje, imenovano fotokeratitis ali snežna slepota.

Toda ultravijolično sevanje, v zmernih količinah, ima tudi koristne učinke, kot je pomoč telesu pri izdelavi zadostnih količin vitamina D.

Modra svetloba prispeva k digitalnemu naprezanju oči; Računalniška očala, ki blokirajo modro svetlobo, lahko povečajo udobje.Na splošno znanstveniki pravijo, da spekter vidne svetlobe obsega elektromagnetno sevanje z valovnimi dolžinami od 380 nanometrov (nm) na modrem koncu spektra do okoli 700 nm na rdečem koncu.

Modra svetloba je na splošno opredeljena kot vidna svetloba v razponu od 380 do 500 nm. Modra svetloba se včasih razdeli na modro-vijolično svetlobo (približno 380 do 450 nm) in modro-turkizno svetlobo (približno 450 do 500 nm).

Tako se približno tretjina vse vidne svetlobe šteje za visokoenergijsko vidno (HEV) ali “modro” svetlobo.

Ključne točke o modri svetlobi

Tako kot ultravijolično sevanje ima vidna modra svetloba – del spektra vidne svetlobe z najkrajšimi valovnimi dolžinami in najvišjo energijo – koristi in nevarnosti. Tukaj so pomembne stvari, ki jih morate vedeti o modri svetlobi:

  1. Modra svetloba je povsod.

Sončna svetloba je glavni vir modre svetlobe. Biti na prostem v času dnevne svetlobe je tisti čas, pri katerem smo tej svetlobi najbolj izpostavlljeni. Obstaja pa tudi veliko umetnih, notranjih virov modre svetlobe, vključno z fluorescentno in LED osvetlitvijo ter televizorji z ravnim zaslonom.

Predvsem pa zasloni računalnikov, prenosnih računalnikov, pametnih telefonov in drugih digitalnih naprav oddajajo veliko količino modre svetlobe. Količina svetlobe, ki jo oddajajo, je le delček svetlobe, ki jo oddaja sonce. Toda čas, ki ga ljudje preživijo z uporabo teh naprav in bližina teh zaslonov na obrazu uporabnika, ima možne dolgoročne negativne učinke modre svetlobe na zdravje oči.

  1. Modri svetlobni žarki naredijo nebo modro.

Kratkovalovni svetlobni žarki z visoko energijsko svetlobo na modrem koncu spektra vidne svetlobe se razpršijo lažje kot drugi vidni svetlobni žarki, ko v ozračje ujamejo molekule zraka in vode. Višja stopnja sipanja teh žarkov je tisto, zaradi česar je nebo videti modro.

  1. Oko dobro blokira modro svetlobo

Zgornje strukture odraslega človeškega očesa (roženica in leča) so zelo učinkoviti pri preprečevanju, da UV žarki dosežejo svetlobo občutljivo mrežnico na zadnji strani zrkla. Dejstvo je, da manj kot en odstotek UV sevanja sonca doseže mrežnico, tudi če ne nosite sončnih očal. (Ne pozabite, da so sončna očala, ki blokirajo 100% UV, bistvenega pomena za zaščito teh in drugih delov očesa pred poškodbami, ki bi lahko privedle do katarakte, snežne slepote, itd,…)

Po drugi strani pa skoraj vsa vidna modra svetloba prehaja skozi roženico in lečo in doseže mrežnico.

  1. Izpostavljenost prekomerni modri svetlobi lahko poveča tveganje za degeneracijo makule.

Pomembno je dejstvo, da modra svetloba prodre vse do mrežnice (notranja obloga zadnjega dela očesa), ker so laboratorijske študije pokazale, da lahko preveč izpostavljenost modri svetlobi poškoduje svetlobno občutljive celice v mrežnici. To povzroča spremembe, ki so podobne tistim pri makularni degeneraciji, kar lahko vodi do trajne izgube vida.

Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, koliko je “preveč modre svetlobe” za mrežnico, so številni izvajalci oskrbe oči zaskrbljeni, da se lahko dodana modra svetloba iz računalniških zaslonov, pametnih telefonov in drugih digitalnih naprav poveča tveganje za makularno degeneracijo osebe pozneje v življenju. Svetila v domovih niso problem.