Vsak teden preživite povprečno od 49 do 63 ur na vaših rjuhah. To pušča veliko časa za znojenje, olje, umazanijo in morda tudi ličila, kar lahko povzroči težave s kožo, kot so mozolji, več simptomov alergij in celo glivične okužbe.

Zato je zelo pomembno, da so rjuhe čiste. Ampak kako pogosto naj jih operemo? Preveč čiščenja, praška in mehčalca tudi ni dobro za našo kožo.Po drugi strani pa lahko premalo čiščenja povzroči vse tiste zadevice, ki smojih napisali zgoraj. Katera je tista prava mera pranja rjuh in posteljine?

Obstaja dobro pravilo, da je treba prati rjuhe in posteljino enkrat tedensko. To lahko raztegnete na dva tedna, če želite, vendar pa s tem že tvegate umazanijo. V takšnem primeru je dobro imeti kakšno protibakterijsko podlogo, ki deluje tudi proti pršicam.

KAJ TOREJ POVZROČI SLABO PRANJE RJUH?

  1. Izbruhi nečistoč na koži

Izpustite svoje čiščenje obraza in odstranjevanje ličil večnoči zapored? Obrazu z preredkim pranjem rjuh ne delate nobene usluge (pomislite na suho kožo, zgodnje znake staranja, vnetja in okužbe). Ne samo, da boste dobili mozolje, temveč se lahko bakterije začnejo nenadzorovano širiti, ostanejo v vlakninah in zato še po pranju poslabšate že obstoječe stanje vaše kože, tudi če ste očistili kožo. Dermatologinja predlaga umivanje obraza in telesa z dobrim čistilcem pred spanjem, poleg pranja vaših rjuh vsakih sedem do deset dni.

2. Draženje kože ali ekcem

Koža, pravkar namazana z mastnim mazilom ali kremo za telo, bo ob stiku z umazano posteljnino pustila pravo razdejanje na vaši koži. Prav tako se te kreme prenašajo na čisto posteljino in postanejo pravo gojišče bakterij in virusov. Če morate zdraviti stanje kože, kot je ekcem, dermatologsvetuje, da uporabljate mazila, ki se takoj absorbirajo, ali pa kožo namažite,preden greste v posteljo.

3. Gljivične ali bakterijske okužbe

Znojenje je en razlog, da so postelje lahko glavna mesta zarast glivic. Vrsta plesni, Cladosporium, raste na vlažnih žimnicah, ta plesen pa lahko povzroči astmo, pljučnico in glivično okužbo, imenovano Onihomikoza,ki lahko povzroči kožne lezije In temne nohte na nogah. FUJ.

Še huje, umazana posteljina je idealna za razvoj TineaCruris (glivična okužba, ki prizadene kožo na spolovilih, notranjih stegnih inzadnjici ), Tinea Versicolor (glivična okužba, ki povzroča majhne, ​​razbarvaneobliže kože) ali “super hrošč, pa tudi MRSA, ki ga povzroča vrsta bakterij, ki so odporne na večino antibiotikov.

4. Pršice

Nesrečne pršice – ki so del pajkovske družine in se hranijo s kosmiči odpadle kože, ki se jih vaše telo znebi med spanjem – se kopičijo na vseh mestih, ki se ne čistijo redno. Vsak večer je v vaši postelji približno dva milijona pršic, ta številka pa se lahko poveča za nekajkrat, če imate umazano posteljino. Pršica je glavni razlog dihalnih težav v postelji in dlje čakate med pranjem, težje bo, da se resnično znebite pršic. In ne pozabite shranjevati posteljine na hladnem, suhem mestu, stran od vlage in svetlobe, da bi se izognili vsakršnemu nastanku bakterij.

5. Alergije

Neizogibno je, da lahko bakterije in pršice povzročijo ali poslabšajo alergije, ki so posledica oslabljenega imunskega sistema. Tri glavne stvari, ki jih želite preprečiti na postelji, so pršice, plesni in bakterije, saj aktivirajo alergije ali poslabšajo obstoječe alergije. Vložite v posteljo, izdelano iz hipoalergenih materialov, saj se tako plesni in pršice ne morejo razmnožiti.Pranje posteljnine na visokih temperaturah bo ubilo vse bakterije, ki so že nanjih, vendar je poleg tega potrebno vsake dve do tri leta zamenjati sintetične blazine in blazine za perilo, tako da bakterije ali hrošči nimajo možnosti za razvoj.