27 Maj 2024

Obvestilo o piškotkih

Spletni piškotki veljajo za tekstovne datoteke, ki se ob obisku spletnega mesta shranijo na uporabnikov računalnik ali brskalnik. Z brskalnikom spletni uporabnik dostopa do spletnega mesta. Spletni piškotki se uporabljajo za osnovno delovanje strani na spletu, prav tako se uporabljajo pri analizi uporabnikov za beleženje obiska. Torej so piškotki lahko namenjeni tudi za statistične namene.

Pomembno je zavedanje, da se spletni piškotki največkrat uporabljajo izključno za ustrezno delovanje spletne strani. Ne omogočajo uporabnikove identifikacije, tako da z njimi ni mogoče ugotoviti, za katero osebo točno gre.

Spletni uporabnik lahko dovoljenja za njihovo namestitev nastavi in kadar koli to tudi spremeni, prilagodi ali prekliče v nastavitvah brskalnika, s katerim dostopa do spletnega mesta.

Če na primer piškotke izbrišemo, nas bo spletna stran kaj kmalu ponovno opozorila na njihovo uporabo. To se zgodi tudi v primeru, če jim poteče veljavnost.

Tovrstne piškotke uporablja večina spletnih strani. Predstavljajo namreč temeljni pomen, da se lahko zagotovi uporabniku prijazna storitev. To v praksi lahko pomeni primerno vsebino, ki je v skladu z njegovimi interesi in preferencami.

Facebook in druga družabna omrežja nam piškotke nameščajo pri obiskovanju spletne strani, če smo istočasno prijavljeni v njihovo aplikacijo oziroma storitev. Na te vrste piškotkov lastnik strani na spletu ne more vplivati. Tičejo se pogojev poslovanja dotičnih družbenih omrežij.

Naše spletno mesto uporablja le osnovne piškotke, ki nikakor ne posegajo v zasebnost obiskovalcev.