Modra tabletka, ki jo poznamo pod imenom Viagra, je gotovo eno najbolj znanih zdravil na svetu. Namenjena je preprečevanju impotence oziroma erektilne motnje, saj skrbi za to, da so erekcije trde in dolgotrajne. Še preden je prišla na tržišče, je bila modra tabletka tarča mnogih kritik, pa čeprav gre za izdelek, ki dejansko pomaga ob resni težavi, ki bistveno vpliva na kakovost življenja. Tudi danes ni nič drugače. Večinoma moški njeno uporabo skrivajo, saj slaba erekcija prizadene njihov ego, v javnosti pa velja prepričanje, da je modra tabletka sicer lahko zabavna za uporabo, vendar je tudi nevarna. Še zlasti zato, ker se v medijih veliko govori o njeni zlorabi. Kot neke vrste rekreativno zdravilo jo namreč jemljejo tudi moški, ki nimajo z erekcijo prav nobene težave, si pa želijo nekaj več pestrosti v postelji.

Kako je nastala mala modra tabletka?

Viagro oziroma sildefanil citrat, ki je njena učinkovina, je razvilo farmacevtsko podjetje Pfizer. To ni imelo namena ustvariti tablete, ki bi bila pomembna za spolno življenje, temveč se je ukvarjalo z raziskavami zdravil za srce in ožilje. Pri tem so odkrili, da sildefanil vpliva na širjenje žil in s tem boljšo prekrvavljenost, kar se odrazi predvsem pri penisu in pljučih. Seveda so hitro ugotovili, da to predstavlja velik tržni potencial, kajti na svetu ni moškega, ki si ne bi želel trde erekcije.

Tako so naredili Viagro, prvo zdravilo za zdravljenje erektilne funkcije. Ali so vedeli, da se zdravilo ne bo uporabljalo zgolj ob dejanskih težavah, temveč tudi rekreativno, je težko reči – vendar pa lahko predvidevamo, da so na to pomislili. Tableta, ki je ne jemljejo zgolj ljudje s težavami, temveč vsi moški? Za prodajo in dobiček gotovo ni boljše novice!

Nekoliko drugačna uporaba modre tabletke

Omenili smo, da modra tabletka voliva tudi na pljuča, zato se v medicini uporablja tudi pri pljučnih bolnikih. Tudi v pljučih namreč razširi žile in poskrbi za boljšo prekrvavljenost. Sicer pa je v telesu na splošno zaznati, da se kroženje krvi izboljša. Kaj je posledica? Odlična prekrvavljenost telesa s krvjo, bogato s kisikom. Modra tabletka je zaradi tega postala hit med športniki, saj omogoča, da pride do vsake mišice več kisika in glukoze. Nič čudnega, da so kmalu po tem, ko je bila izumljena, že ugotovili, da po njej za boljše rezultate posegajo kolesarji in drugi športniki. Seveda pa gre pri tem za doping, ki je prepovedan.