Partnersko življenje zahteva veliko pozornosti in truda. Nič ni samoumevno in prav je, da se partnerja posvečata drug drugemu. Ker pa kljub temu ne gre vedno brez zapletov in težav, se seveda primeri, da se prikrade kakšna slaba volja ali pa se vname celo prepir.

A ni zaradi vsakega prepira potrebno zahtevati ločitve, pač pa najprej poiskati ustrezne rešitve in spor razrešiti na civiliziran način. Nekateri spori se zdijo smešni, spet drugi zelo resni, a prav nobenega ne smemo podcenjevati in si misliti, da bo že šlo mimo.

Sprla sta se, kaj pa zdaj?

Vsekakor je najslabša možna odločitev tiščanje glave v pesek. Seveda je jasno, da se takoj po sporu ne bosta mogla pogovarjati na način, ki bi rešil zagato. Ohladita glave, lotita se običajne dnevne rutine in pri sebi razmislita, zakaj sta se v resnici sploh sprla.

Potem pa vendarle ne čakajta predolgo, ampak sedita za mizo in se pogovorita. Morda bi bila še boljša možnost, če bi odšla na sprehod, kjer se bodo glave zbistrile in misli razjasnile. Vsekakor pa poslušajta drug drugega, ne skačita si v besedo in za nič na svetu ne pričnita spet tam, kjer sta nedavno končala.

Razlog spora

Seveda je umirjanje strasti po sporu povsem odvisno od tega, zakaj sta se v prvi vrsti sploh sprla. Če je šlo za kakšno malenkost, ki je enostavno prelila že tako polno čašo potrpljenja zaradi nečesa drugega, bo povsem drugače kot na primer v primeru nezvestobe ali česa drugega.

Če sta se sprla zaradi vsakodnevne rutine oziroma okoli tega, kdo bo odnesel smeti, šel po otroka v šolo in podobno, bosta kaj hitro znova »prijatelja«, le ne stojta na svojih prejšnjih okopih in skušajta razumeti drug drugega ter razumeti tudi, zakaj je do spora sploh prišlo.

Česa ne smete storiti?

V nobenem primeru se ne smeta pretvarjati, da spora ni bilo, in čakati, da se strasti ohladijo. Nerešena zadeva bo ostala nekje v spominu in po malem kljuvala toliko časa, da bo v nekem trenutku znova izbruhnilo. Verjetno povsem brez potrebe. Če sta se sprla, je to vajina osebna stvar.

O tem ne razpredajte s prijatelji in znanci ali sodelavci. Seveda se ljudje zaupamo najboljšim prijateljem ali družini, vendar previdno pri tem, saj si ne želite, da bi o vajinih težavah nenadoma govorili vsi, ki vaju poznajo. Še ena od napak, ki se rade primerijo po sporu, je, da se eden od partnerjev čuti bolj upravičenega do opravičila kot drugi.

Če pa do opravičila pride z nasprotne strani, pa se nikar ne delajte tako užaljenega, da opravičila ne bi mogli sprejeti. Prav tako nikar ne ignorirajte partnerja, ki se vam želi odpreti in se z vami odkrito pogovoriti.

Pri partnerstvu gre za sobivanje dveh različnih oseb

Če sta pred leti še tako zatrjevala, kako podobna sta si in si pela hvalospeve o sorodnih dušah, pa pridejo tudi časi, ko se pričnejo kazati razlike. Te po malem na plano pridejo na vseh področjih življenja. Hrana, pijača, hobiji, volja do nečesa novega, vzgoja otrok, skratka … povsod.

A ravno razlike med nami nas delajo tako zanimive, sicer bi bilo življenje precej bolj dolgočasno. Spoštujta drug drugega kot tudi želje in potrebe, ki jih vsak zase imata. Navadno se te razlike najbolj jasno pokažejo po vselitvi v skupno stanovanje, kar pa še ne sme biti razlog za to, da bi se začela prepirati. Raje poiščita rešitve in tiste drobne kompromise, ki bodo osrečevali oba.