Povišan krvni tlak je resna težava, ki prizadene veliko ljudi. Če tisti z močno povišanim ali prenizkim to vedo in jim zdravnik celo predpiše zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, pa je morda še bolj nevaren zgolj rahlo povišan krvni tlak.

Tega namreč niti ne zaznamo, kar pa ne pomeni, da ne povzroča škode. Skozi leta rahlo povišan krvni tlak ves čas obremenjuje naše srce in ožilje, kar ima v najslabšem scenariju lahko tudi tragične posledice ob srčni kapi. Ravno zato je pomembna preventiva, merjenje krvnega tlaka in njegovo nadzorovanje.

Koliko je preveč?

K sreči imamo danes v lekarnah na voljo cenovno ugodne merilce krvnega tlaka, s katerimi lahko vsak dan preverimo stanje našega »pritiska«. Da bi govorili o hipertenziji, kar je dejansko stanje za alarm, morajo številke pokazati 140/90 mm Hg ali več.

V tem primeru se obvezno napotimo k svojemu zdravniku na bolj strokoven pregled, pri katerem bo ta ugotovil, ali lahko krvni tlak umirimo z nekaj ukrepi in spremembo življenjskega sloga ali pa bo morda potrebno seči po zdravilih, ki navadno ostanejo z nami za celo življenje.

Zakaj pride do hipertenzije?

Na to vprašanje je nemogoče podati zgolj en odgovor, saj je krivcev v tem primeru lahko več. Vsekakor pa sem spadajo slabe navade, kot so kajenje, pretirano uživanje alkohola in slabe prehranjevalne navade. Dobri kandidati za težave s krvnim tlakom so tudi osebe s prekomerno telesno težo.

Nezdrave navade
Do visokega krvnega tlaka v večini primerov pride zaradi nezdravih navad.

Če opravljate sedeče delo, denimo v pisarni in se izven nje bolj malo gibate, ste prav tako v nevarnosti za težave s krvnim tlakom. Se pa te lahko pojavijo tudi kot posledica določenih bolezni, kot so na primer težave z ledvicami in endokrinega sistema. Imate pogoste glavobole, se vam megli pred očmi in se vam vrti? Izmerite si krvni tlak!

Kako ukrepati ob povišanem krvnem tlaku?

Če povišan krvni tlak zaznamo sami in se zavedamo, da počnemo v življenju marsikaj narobe, je čas za velike spremembe. Seveda je treba ob hujših odstopanjih nemudoma do zdravnika, a tudi sami lahko marsikaj postorimo. V bistvu nam bo podobno svetoval tudi zdravnik, preden se bo odločil za zdravila.

Ta namreč pridejo na vrsto šele po sistematičnem merjenju krvnega tlaka skozi določeno obdobje in ob rezultatih, ki to zahtevajo navkljub vsem ostalim spremembam, ki ste jih morda uvedli v rutino. V nadaljevanju pa še nekaj več o tem, kako kar sami lahko poskrbite za optimalen krvni tlak.

Prehranjevalne navade in redna vadba

Da bo krvni tlak ostal optimalen, je v prvem koraku potrebno urediti prehrano. Proč s hitro prehrano in preveč mastnimi izdelki, ki tako ali tako niso dobri za srce in ožilje.

Sicer se zdi, da se naslednje ves čas ponavlja, a tako je in nič drugače. Uživajte veliko sadja in zelenjave, iz prehrane umaknite večino soli in slanih izdelkov. Izognite se tudi alkoholu in drugim nezdravim razvadam.

Če kaj, potem je ravno redna telesna aktivnost (skupaj z zdravo prehrano) ključ do optimalnega krvnega tlaka. Dovolj bo, če boste disciplinirano intenzivno telovadili vsak dan vsaj 20 minut ali pa se odpravili na sprehod s hitro hojo, ki naj ne bo krajši od pol ure. Izogibajte se stresu in pazite na telesno težo.