Nekje v našem spominu je zasidrana informacija, da so za optimalno zdravje zelo pomembne tudi prehranske vlaknine. A kako zelo in v kateri hrani jih je največ? Z uživanjem vlaknin namreč poskrbimo za optimalno telesno težo, saj pospešujejo prebavo.

Zelo koristne pa so tudi v boju proti nekaterim boleznim, kot je denimo diabetes. Največ vlaknin zaužijemo s svežim sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žiti. Vlaknine uvrščamo med ogljikove hidrate in v skupino neprebavljivih sestavin hrane.

Za dobro prebavo

Če kaj, potem vemo vsi povedati, da je uživanje prehranskih vlaknin potrebno za dobro prebavo. Metabolizem, ki deluje tako, kot mora, nam zagotavlja, da ostanemo zdravi, dobrega počutja in da se ne zredimo že po vsakem grižljaju. Na dan naj bi zaužili 30 g prehranskih vlaknin.

Ker upočasnjujejo praznjenje želodca, skrbijo za občutek sitosti, zaradi česar ne pride do prenajedanja. Vlaknine obenem povečajo gostoto blata, ki se tako precej bolj učinkovito izloči iz črevesja. Poznamo več vrst vlaknin, nekatere med njimi pa pomagajo uravnavati tudi krvi sladkor.

Vzdrževanje telesne teže

Težave s prekomerno telesno težo pestijo kar lepo število ljudi. Nekatere zato, ker precej radi jedo, medtem ko drugi kar ne najdejo razloga za svojo debelost, saj so pri jedi povsem povprečni. Težava lahko tiči v pomanjkanju hrane, bogate s prehranskimi vlakninami.

Ker te vzpodbujajo prebavo in skrbijo za občutek sitosti, seveda vplivajo tudi na telesno težo. Za karseda optimalno prehranjevanje z vlakninami uživajte veliko svežega sadja, zelenjave in polnovrednih žit. Zamenjajte belo moko in izdelke iz nje za polnozrnate.

Skrb za srce in ožilje

Znano je, da povišan holesterol slabo vpliva na srce in ožilje. Dobra novica pa je, da topne vlaknine poskrbijo za nižje vrednosti holesterola v krvi in s tem pomagajo ohranjati srce in ožilje v dobrem stanju. V tem primeru si boste želeli uživati hrano iz ovsa in ječmena. V polnozrnatih živilih se namreč nahajajo beta-glukani, ki pozitivno delujejo na nivo holesterola v krvi. Prisotni so tudi v gobah.

Pozorno pri nakupih

Ko se boste naslednjič podali v trgovino po živila, bodite pozorni na oznake, ki opozarjajo na to, da je določen izdelek vir prehranskih vlaknin. Sicer gre za marketinško potezo, kajti trgovci in proizvajalci se zavedajo, da smo ljudje danes precej dobro osveščeni o zdravem načinu prehranjevanja, kamor spadajo tudi vlaknine. Pri tem pa bodite pozorni tudi na količino le-teh v posameznem izdelku.

Nakupovanje živil
Pri kupovanju živil bodite pozorni tudi na vsebnost vlaknin v izdelku.

Še vedno bo bolje, če boste v košarico dali sveže sadje in zelenjavo, ter pri peku povprašali za polnozrnat kruh in druge pekovske izdelke. Tudi pri testeninah boste naredili veliko, če boste običajne testenine zamenjali s polnozrnatimi. Morda komu sprva ne bo všeč nekoliko bolj poln okus, a se ga bo hitro privadil in ga potem ne bi več nikoli zamenjali za stare, vlaknin osiromašene testenine.