Potrebno je nekaj časa, da si vaše telo – zlasti vaš trebuh – v celoti opomore od nosečnosti. Predstavljajte si svoj trebuh kot balon, ki se počasi napihne, ko otrok raste. Ob rojstvu otroka ne bo balon kar počil; šele začenja počasi puščati. Ampak ne skrbite – to je normalno.

Od trenutka, ko se otrok rodi, hormonske spremembe povzročijo, da se vaša maternica skrči nazaj v stanje pred nosečnostjo. Potrebno je šest do osem tednov, da se vaša maternica vrne na normalno velikost. Vse celice v telesu, ki so se med nosečnostjo nabrekle, se začnejo sproščati dodatne tekočine, ki se iz telesa izločijo z urinom, vaginalnimi izločki in znojem.

Dodatna maščoba, ki ko hranite za dojenčka, začne izgorevati (še posebej, če dojite in vadite). Vendar je za to, da se opazijo rezultati, potrebnih nekaj tednov.

Strije in linea nigra pa zdržita dlje. Dobra novica je, da postanejo strije običajno bistveno manj opazni šest do dvanajst mesecev po tem, ko imate otroka. Njihova pigmentacija bledi in ponavadi postanejo svetlejše (barva se bo razlikovala glede na barvo vaše kože), vendar bo njihova tekstura ostala enaka. Temna barva linea nigre bo postopoma izginila čez eno leto, vendar pa ne bo povsem izginila.

Ker se vaše telo med nosečnostjo spreminja, lahko opazite strije. Raztezanje kože je tisto, kar povzroča strije med nosečnostjo. Kako torej zmanjšati njihov videz?

Kako dolgo bo potrebno, da se moj trebuh skrči nazaj na normalno stanje?

Vsi smo slišali zgodbe o mamicah, katerih trebuhi so tesni in ploski takoj po porodu. Čeprav se to zgodi, je to redko. Večina žensk potrebuje mesece, da se znebi “vrečke za nosečnost” – in včasih nikoli ne izgine v celoti.

Potrpežljivost je ključna. Potrebno je bilo devet mesecev, da se je vaš trebuh raztegnil, da bi lahko namestil dojenčka na dolgi rok, zato morate razumeti, da je potrebno vsaj toliko časa, da se zategne nazaj.

Hitrost in stopnja tega prehoda sta v veliki meri odvisna od vaše normalne velikosti telesa, od teže, ki ste jo pridobili med nosečnostjo, od tega, kako aktivni ste, in od vaših genov. Pri ženskah, ki so dobile manj kot 15 kilogramov in so redno izvajale vadbo med nosečnostjo, ki dojijo in so imele samo enega otroka, je bolj verjetno, da nocečniški trebušček izgine hitro.

Če ne dojite, boste morali paziti, koliko pojeste, da boste izgubili težo nosečnosti. Sedaj, ko niste noseči, potrebujete manj kalorij.

Kaj lahko naredim, da bi moj trebuh izgledal bolje?

Dojenje pomaga, zlasti v prvih mesecih po porodu. Ženske, ki dojijo, porabijo kalorije za mleko, tako da običajno izgubijo težo nosečnosti hitreje kot ženske, ki ne dojijo. Dojenje sproži tudi kontrakcije, ki pripomorejo k zmanjšanju maternice, zaradi česar je dojenje kot vadba celotnega telesa. Toda mnoge matere, ki sicer dojijo, pravijo, da imajo težave pri izgubi zadnjih 5 kilogramov.

Nekateri strokovnjaki špekulirajo, da telo zadrži te dodatne maščobe za pomoč pri proizvodnji mleka. Znanost še ni dokončno odgovorila na to vprašanje. Tudi vadba pomaga. Ne glede na to, ali gre za sprehod, ali poporodna joga, telesna aktivnost tonira želodčne mišice in kuri kalorije. Strog režima vadbe, ki vključuje aerobno vadbo in gibe, ki se osredotočajo na trebuh, lahko dela čudeže. Preden začnete z vadbo, poskrbite, da bo vaše telo pripravljeno.

Nekateri trebuhi po nosečnosti zahtevajo več napora. Pri nekaterih ženskah se lahko ločita leva in desna stran mišice, ki prekriva sprednjo površino trebuha, stanje, ki se imenuje diastaza. To je bolj verjetno, če ste bili noseči več kot enkrat. To stanje ni boleče in pogosto so edini znaki bolezni v zgodnjem obdobju nosečnosti dodatna koža in mehko tkivo pred želodčno steno. V kasnejših mesecih je vrh noseče maternice včasih viden izstopajoč iz želodčne stene. Zdravnik vam bo povedal, ali imate to bolezen in predlagal vaje za popravilo po rojstvu otroka.

Ali je v redu, da greste po porodu na dieto?

Če ste med nosečnostjo pridobili veliko telesne teže, lahko izgubite nekaj kilogramov, kar lahko zmanjša vaš trebuh. Nizkokalorična dieta vam lahko pomaga pri izgubi telesne teže, vendar naj se vaše telo najprej pripravi na to. Počakajte vsaj šest tednov – po možnosti nekaj mesecev – preden zmanjšate porabo kalorij, še posebej, če dojite.

Ženske potrebujejo 1600 do 2400 kalorij na dan za vzdrževanje zdrave telesne teže. Če želite izgubiti približno pol kilograma na teden, zaužite 500 kalorij manj na dan, bodisi z zmanjšanjem vnosa hrane ali povečanjem vaše aktivnosti. Če izgubite več kot pol kilograma na teden, se lahko počutite utrujeni in lahko to negativno vpliva na vaše razpoloženje.

Ne hodite na hudo dieto – hitra izguba telesne mase vpliva na vašo sposobnost dojenja. Ekstremna dieta postavlja vaše telo v način stradanja, stres in utrujenost pa zmanjšata količino mleka, ki ga proizvedete. Tudi, če se prehranjujete preveč, morda ne boste jedli dovolj hrane, ki je bogata s hranili, kar pomeni, da vaš otrok morda ne bo dobil vseh maščob in vitaminov, ki jih potrebuje od materinega mleka.