Čokoladno mleko je mleko, ki je običajno aromatizirano s kakavom in sladkorjem.

Čeprav obstajajo vse možne variacije čokoladnega mleka, se ta članek osredotoča na čokoladno mleko s kravjim mlekom. Pogosto se spodbuja kot odličen način za okrevanje po vadbi in dobra alternativa rednemu kravjemu mleku, ko poskušate povečati vnos kalcija in vitamina D pri otrocih.

Vendar pa se veliko ljudi sprašuje, ali visoka vsebnost sladkorja v čokoladnem mleku zasenči njegovo hranilno vrednost?

Ta članek ocenjuje, ali je čokoladno mleko dobro ali slabo za vaše zdravje.

Čokoladno mleko je bogato s hranili.

Čokoladno mleko je na splošno narejeno z mešanjem kravjega mleka s kakavom in sladili, kot je sladkor ali fruktozni koruzni sirup. Bogatejši je z sladkorjem in kalorijami, v primerjavi z nesladkanim mlekom, sicer pa vsebuje podobne količine hranil. Sicer je odvisno od vrste mleka, a 1 skodelica (240 ml) čokoladnega mleka vsebuje:

  • Kalorije: 180–211
  • Beljakovine: 8 gramov
  • Ogljikovi hidrati: 26–32 gramov
  • Sladkor: 11–17 gramov
  • Maščoba: 2,5–9 gramov
  • Kalcij: 28% referenčnega dnevnega vnosa (RDI)
  • Vitamin D: 25% RRI
  • Riboflavin: 24% RRI
  • Kalij: 12% RRI
  • Fosfor: 25% RRI

Čokoladno mleko vsebuje tudi manjše količine cinka, selena, joda, magnezija in vitaminov A, B1, B6, B12. Mleko velja za popolno beljakovino, kar pomeni, da vsebuje vseh devet bistvenih aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje.

Še posebej je bogato z levcinom, ki je aminokislina, ki najbolj sodeluje pri izgradnji in ohranjanju močnih mišic.

Mleko je bogato tudi s konjugirano linolno kislino (CLA), tipom maščobe omega-6, ki jo najdemo v mesu in mlekarni, zlasti pri živalih, ki se hranijo s travo. Nekatere študije kažejo, da je CLA koristna tudi pri izgubi telesne teže. Po drugi strani pa čokoladno mleko, ker je sladkano, vsebuje 1,5–2-krat več sladkorja kot nesladkano kravje mleko. Večina zdravnikov priporoča omejitev dodanih sladkorjev na manj kot 5–10% dnevnega vnosa kalorij – ali manj kot 10 čajnih žličk dodanega sladkorja na dan za povprečno odraslo osebo.

Ena skodelica (240 ml) čokoladnega mleka lahko vsebuje do 3 čajne žličke dodanega sladkorja. Če ga popijete preveč, lahko preprosto presežete to priporočilo.

Čokoladno mleko vam lahko torej zagotovi enaka hranila, ki jih najdemo v običajnem kravjem mleku. Vseeno pa vsebuje tudi več kalorij in 1,5–2-krat več sladkorja kot nesladkano kravje mleko. Čokoladno mleko je bogato s kalcijem – glavnim mineralom v kosteh.

Mleko je največji vir kalcija na svetu – zagotavlja približno 72% dnevnega vnosa kalcija v povprečno osebo. Preostanek izvira iz zelenjave, žitaric, stročnic, sadja, mesa, perutnine, rib in jajc. Kalcij v mlečnih izdelkih se zlahka absorbira. Raziskovalci verjamejo, da je to lahko glavni razlog, da so mlečni izdelki dosledno povezani z razvojem močnih kosti pri otrocih in mladostnikih. Mleko je bogato tudi z beljakovinami in fosforjem, pogosto pa tudi z vitaminom D, ki so dodatna hranila, pomembna za izgradnjo in vzdrževanje močnih kosti in zob.

To lahko pojasni, zakaj številne študije povezujejo uživanje mleka in mlečnih izdelkov za zmanjšanje tveganja za zlome in bolezni kosti, kot je osteoporoza – zlasti pri starejših odraslih. Vendar pa ta hranila niso omejena izključno za mlečne izdelke. Druge hrane, bogate s kalcijem, so stročnice, oreški, semena, morske alge, listnate zelenice, melase iz črnega traku in nekatere vrste tofuja.

Številna živila so pogosto obogatena s kalcijem in vitaminom D, vključno z nekaterimi vrstami žit in soka, pa tudi z nekaterimi rastlinskimi mleki in jogurti.

Čokoladno mleko vam lahko pomaga pri okrevanju mišic po naporni vadbi.

To je zato, ker so pijače, bogate z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, še posebej učinkovite pri obnavljanju sladkorjev, tekočin in elektrolitov, izgubljenih med vadbo.

To lahko pojasni, zakaj se čokoladno mleko pogosto promovira kot odlična pijača za obnovitev mišic po napornem treningu. Ob tem morate vedeti, da večina študij, ki kažejo koristi čokoladnega mleka, se opravi na športnikih, katerih vadbe so običajno bolj intenzivne in bolj pogoste kot pri rekreacijskih športnikih.

Zaradi tega ni jasno, v kakšnem obsegu imajo rekreakcijski športniki koristi od pitja čokoladnega mleka, da si opomorejo po vadbi.

Pregled 12 študij je pokazal, da čokoladno mleko ni bilo učinkovitejše od drugih pijač, bogatih z ogljikovim dioksidom in beljakovinami, za izboljšanje indikatorjev, kot so serumski laktat in serumska kreatinska kinaza, po vadbi.

Zato je smuti, ali drug uravnotežen obrok  verjetno prav tako učinkovit, da pomaga mišicam okrevati po vadbi.