Vsi se zavedamo očitnih znakov dehidracije – rumenega urina, občutka žeje in suha usta. Kaj pa tisti manj očitni, čudni znaki dehidracije? Strokovnjaki pravijo, da so enako pomembni, če ne bolj, kot pa očitni znaki, ker kažejo, da je vaša dehidracija napredovala izven normalne ravni. To se naprimer zgodi, ko intenzivno trenirate, brez da bi vmes in po vadbi popili nekaj tekočine.

Naše telo potrebuje vodo in druge tekočine za pravilno delovanje in če ste dehidrirani, nekateri od teh procesov morda ne bodo delovali normalno. Težka dehidracija lahko ima hude posledice. Te posledicelahko vključujejo odpovedovanje organov, izčrpanost, epileptične napade in celo smrt, v najbolj skrajnih primerih.

Toda pitje dovolj vode je težje opravilo, kot se sliši, še posebej poleti. Ne moremo kar prijeti steklenice in vase zliti litra vode. Izzivje ostati hidratiran, tudi če ste zdravi in velika večina nas ne pije toliko vode, kot bi morala. Za žensko to pomeni, da vsak dan pije popije 9 skodelic tekočine, po navedbah klinike Mayo (voda je sicer najbolj primerna, to priporočilo pa vključuje vse tekočine – prosim, ne pijte samo sladkih sokov, ker je lahko vaša dehidracija zaradi velike količine sladkorja še večja). Če se veliko potite, boste verjetno potrebovali še več tekočine.

Torej, kateri so ti manj očitni znaki dehidracije? Vprašali smo strokovnjake, ki so nam odgovorili:

  1. Imate slab zadah.

To se zdi čudno, ampak poslušajte nas. Slina ima zmožnost zmanjševanja bakterij. Če ste dehidrirani, se vaša količina sline zmanjša, prav tako pa sposobnost vaših ust za boj proti neprijetnim klicam in bakterijam. Če opazite (ali pa vam povedo drugi, kar je lahko zelo neprijetno), da nenadoma nimate nekega nevtralnega zadaha, poskusite redno piti več vode. To bo povečalo količino sline, ki se bo, tako kot smo prej omenili, zmanjšala količino bakterij.

  • Počutite se zmedeni.

Občutek zmedenosti lahko znak mnogih stvari, med njimi pa je tudi dehidracija. Vendar pa, če niste popili veliko tekočine v zadnjem času, jedehidracija pred vsemi možnimi vzroki. Dehidracija običajno ni nekaj, kar pridenaenkrat, razen če ste se potili celo noč, prej pa cel dan niste popili dovolj tekočine.

  • Imate veliko potrebo po hrani.

Vaša jetra potrebujejo vodo za pravilno delovanje. Ko je ne dobijo, to možganom signalizira, da potrebujete hrano. Namesto tega, da bi dojeli, da ste v bistvu žejni, se počutite zelo lačne in zato sežete po hrani,po možnosti nezdravi in slani. To pa vašo dehidriranost še poveča.

  • Vaša koža nima prave elastičnosti

Če zgrabite kožo na hrbtni strani roke, jo potegnete navzgorin pustite, da vidite, ali se hitro vrne na svoje mesto. To, da se vrne nasvoje mesto, se ne zgodi pri ljudeh, ki so dehidrirani. Če koža ostane v zraku,ali pa se začne počasi vračati na svoje mesto, je to res znak dehidracije. Če nima dovolj vlage, vaša koža izgubi nekaj elastičnosti, ki jo potrebuje, da skoči nazaj na svoje mesto.

  • Prenehate se znojiti, oziroma se znojenje zmanjša.

Zdravnik iz nujne medicinske pomoči nam je povedal, da ljudje, ki so doživeli šok zaradi dehidracije, velikokrat povedo, da se niso toliko znojili, kot prej, preden se je dehidracija začela.

“To se ponavadi zgodi zato, ker so vaše “količinentekočine tako nizke, da telo poskuša zadržati vse, kar imate, zato se prenehate znojiti”, pojasnjuje pojasnuje zdravnik. . Če se vam to zgodi, takoj poiščite pomoč in se obrnite na zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca.

Enako velja, če imate občutek vrtoglavice, se ne počutite stabilno ali imate močne glavobole. V teh primerih se priporoča, da tekočino pijete po požirkih in greste k zdravniku, da se pregleda stanje dehidracije.Morda ste dosegli točko, kjer potrebujete IV tekočine.

Tudi če ste doživeli le manj resne simptome dehidracije, je čas,da vase dobite nekaj tekočine. Zdravnik priporoča, da pijete tekočino, ki ima sobno temperaturo (telo potrebuje dlje, da absorbira hladne tekočine) ter  vodo ali športne pijače z elektroliti. Tekočina z mehurčki vas lahko še dodatno dehidrira. Potrebujete pomoč pri doseganju vaših dnevnih ciljev vnosa tekočine? Za vas bomo v prihodnjem članku pripravili načine, kako popiti več tekočine.