PONAVLJANJE. PONAVLJANJE, PONAVLJANJE.PONAVLJANJE, PONAVLJANJE, PONAVLJANJE, PONAVLJANJE.

Se spomnite te izredno posebne in čudovite, junaške zgodbe, ki ste jo slišali pred eno uro? Nimate déjà vu: Pravzaprav jo sedaj še enkrat poslušate. Psihopat ali narcis pogosto ponovita določeno zgodbo, morda je ista celo beseda za besedo. Če se sliši, kot da berejo scenarij, je to zato, ker to v bistvu je. Scenarij, igra, predstava. Problem psihopata in narcisa je, da sta oba velikokrat na avtopilotu, še posebej, ko razlagata stvari o sebi. Te stvari so velikokrat povsem izmišljenje. Narcisu in psihopatu namreč ni problem lagati, oziroma ničesar, kar rečeta, ne jemljeta kot laž.

UPRAVIČENOST DO POSEBNEGA TRETMAJA

Bodite pozorni na to, ker “Diagnostični priročnik duševnih motenj” navaja kot merilo za diagnosticiranje narcisticne motnje osebnosti to, da  narcisisti in psihopati vedno zahtevajo posebni tretma in so prepričani, da so upravičeni do nekih posebnih uslug, ne zaradi potrebe, temveč zato, ker se počutijo tako zelo superiorni. Morda celo dobesedno slišite besedo “poseben” v zahtevi, kotda ste srečni prejemnik edinstvenega privilegija. To se morda zdi neškodljivo,toda ko narcisu ali psihopatu prvo uslugo naredite, ali pa oseba dojame, da vas lahko manipulira , lahko pričakujete vedno večje zahteve. NE izpolnjujte torej nekih posebnih zahtev določenim osebam. Še posebej, če to oseba od vas zahtevana prvem ali drugem zmenku.

ŽALITVE IN “KAJ?!”

Recimo, da ste to osebo pravkar predstavili svoji družini inzgodi se tole: “Vaša hčerka je definitvno najpametnejša v vsej družini!” Počakaj, kaj? Pravkar ste bili imenovani za pametno, kar bi moral biti kompliment, vendar je bil ta stavek obenem tudi žalitev za celotno vašo družino. Kako se bodo sedaj odzvali? Takšne izjave so tipične za narcisa ali psihopata. Nebodite prepričani, da kdaj ne bodo užalili tudi vas. To se bo definitivno zgodilo!

Ne pozabite: stvari, ki jih psihopati in narcisisti pravijo že na začetku, niso nujno “običajne” v tradicionalnem smislu. Pogostoso njihova dejanja in njihove besede nepredvidljive. V notranjosti vam psihopat in narcisa nista všeč, vendar pa ste zasvojeni z njuno predstavo o popolnosti. Poglejte vase!

MOČ JE NA VAŠI STRANI

Zapomnite si torej ta kratek seznam, lahko pa seveda zaupate tudi svojim instinktom. Določljiva lastnost psihopata ali narcisista je pomanjkanje čustvene empatije. Ljudje s temi motnjami ne morejo začutiti empatije, to pa je ena stvar, ki jo boste v podzavesti zagotovo začutili. Če se počutite neprijetno okoli nekoga, potem zaupajte svojim instinktom in pojdite stran od te osebe.