V nekem trenutku ste kdaj verjetno morali izločiti človeka, ki je vaše življenje naredil strupeno. Ne glede na to, ali je šlo za oddaljenega prijatelja ali bližnjega družinskega člana, se včasih zavedate, da je določena oseba včasih enostavno  splab vpliv za vas. Če ta strupenost izhaja iz diagnostičnih motenj osebnosti, kot so psihopatija ali narcizem, obstajajo nekatera vedenja, ki vam bodo pomagala pri odkrivanju teh motenj. Rdeči alarm, ki se, ob poznavanju znakov vklopi vaši glavi, vam prepreči, da bi bili prizadeti s strani takšnih ljudi.

PRETVARANJE, DOKLER VAS NE ZLOMIJO

Med psihopati in narcisisti je veliko razlik. Narcisisti se nagibajo k dvigovanju sebe in samohvali na račun drugih ljudi. Psihopati pa navadno izkoriščajo druge ljudi, ne samo fizično, temveč tudi duševno, čustveno, psihično ali finančno. Ja, prav ste prebrali, njihovo izkoriščanje se lahko pokaže na več različnih načinov. V tem članku bomo te dve motnji združili, ker se njihovi vedenjski vzorci pogosto prekrivajo.

Eno od teh prekrivanj je, da ljudje s psihopatskimi ali narcističnimi lastnostmi pogosto ustvarjajo lažne osebnosti, temu pa prilagodijo vse, od načina obnašanja, torej manire, medtem ko so v stiku z  drugimi ljudmi. Psihopati in narisi imajo pogosto samohvalne monologe, ki jim jih niti slučajno ne smete pokvariti. Ta predstava jim daje priložnost, da testira, manipuliraali celo razjezi druge, vse, da bi se napolnili z energijo drugih ljudi.

Narcise in psihopate boste lahko torej prepoznali po tem, da se njihova osebnost večkrat spreminja, skozi čas vašega druženja. Poleg tega so predvsem narcisi tisti, ki obožujejo pohvale in ne morejo brez monologov o tem, kako čudoviti so, kako boljši so od vseh drugih.  

SKRIVNOSTNOST V “PREVEČ INFORMACIJ” V PARIH SEKUNDAH

Sprva lahko psihopat in narcis izgledata zelo skrivnostna in zadržana človeka. Potem pa v parih sekundah, in s sekundami ne pretiravamo (no,mogoče bi lahko rekli tudi minutah) vulkan izbruhne, pandorina skrinjica se odpre.

Si spredstavljate, da imate torej po parih minutah pogovor o tem, koliko denarja imate, s kolikimi osebami ste imeli spolne odnose, najbolj čudni družinski drami in … kakšnih zdravstvenih problemih? Psihopat ali narcisist se lahko z vami o vsem tem in še čem bolj čudnem pogovarjajo po parih minutah. Zgodbe, zaradi katerih se oseba zdi ranljiva ali močna, kot superzvezda, junak ali pa preprosto žrtev, gredo psihopatu in narcisu zelo dobro od rok. Zakaj? Ker je to intimnost. Ob narcisu in psihopatu se boste počutili, kot da ga poznate že nekaj let, da lahko tej osebi zaupate. Pazite,kajti zelo kmalu bo vaše zaupanje obrnjeno proti vam na najgrši možen način.

 VSE ALI NIČ

Osebnost narcisa in psihopata je lahko dvosmerna ulica. Ne bo vam škodovalo, da se po nekaj minutah srečanja celo nekaj naučite o sebi, vendar ste s tem stopili na tanki led. Pazite torej, kakšne informacije delite o sebi, in kako sprejemate mnenje, ki vam ga pove psihopat ali narcis.  Če dobite veliko vprašanj, ki se nanašajo na vašo intimnost, na vaše osebno življenje, je to rdeči alarm, da se pogovarjate z narcisom ali psihopatom. Če se boste ujeli v past in začeli takšni osebi preveč zaupati, bo to kmalu obrnila proti vam, označila vas bo za nezmožne, za nesposobne, osebo ki nima pojma o življenju. Torej, ne dovolite, da greste z osebo že po parih minutah na bolj intimne, osebne stvari in bodite pozorni, če vam nekdo začne takšna vprašanja postavljati.

Nasprotno, vam psihopat ali narcis morda sploh ne bosta postavljala nobenih vprašanj o vašem življenju, kljub temu, da bosta o sebi povedala vse, tudi stvari, ki si jih morda ne želite slišati. Kaj je razlog, da vam takšna oseba pove vse o svojem življenju? Ker boste s tem, kako čudovito je njegovo življenje, kako super oseba je, z junaškimi zgodbicami postali zasvojeni in brez te osebe ne boste mogli več. A verjemite, ona lahko brez vas že po nekaj sekundah, ko se vas bo naveličala.