Ljubezen, ki traja mesece, leta in desetletja ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe. Tak ljubezenski odnos je rezultat trdega dela s strani obeh partnerjev ves čas razmerja. Oba partnerja se morata poglobiti drug v drugega in začutiti želje, strahove, cilje in potrebe druge osebe.

Našteli smo nekaj korakov, ki vam bodo pomagali, da tudi vaše razmerje cveti še na leta in leta:

  1. Vzemite partnerju sapo. Naredite zanj (ali zanjo) nekaj resnično osupljivega in romantičnega in – naj bo to presenečenje. Ljubeče pisemce v skrito v žep njene bunde. Romantična večerja samo za dva v neznani restavraciji – kar tako. Playlista z vsemi njenimi najljubšimi pesmimi. Karte za koncert njenega najljubšega pevca. Vse te drobne pozornosti si bo vaš partner dobro zapomnil.
  2. Drobne pozornosti na redni ravni.  Naprimer pokličite ga (ali jo) vsak dan, samo toliko da ostaneta v stiku. Enkrat na teden mu skuhajte njegov najljubši obrok. Ko bo enkrat vaš partner “navajen” na te majhne znake pozornosti, boste vedno v njegovih / njenih mislih.
  3. Očesni stik. Pomembno je, da s svojim izbrancem ali izbranko ohranjate veliko očesnega stika oz. čisto preprosto: partnerja glejte v oči. Sveže zaljubljeni pari se tega pravila sicer držijo kot pijanec plota in to kar podzavestno. Vseeno pa to, da ste že dlje časa v razmerju, ni razlog, da bi s tem prenehali. Tudi spolnost postane na tak način bolj zanimiva in dobi nov pridih zanimivosti.
  4. Naučite se, kako vašega partnerja zadovoljiti v postelji. Če želite, da tudi med rjuhami razmerje ostane vroče, mora biti vašemu partnerju kristalno jasno, da je njen (njegov) užitek tudi vaš užitek. Seveda mora tudi vaš partner to “uslugo” vam vračati v enaki meri – vajin cilj je, da skupaj iščeta nove načine za užitek.
  5. Povejte vašemu partnerju, kaj vam je všeč. Obstaja star gorenjski pregovor, ki pravi “Kdor jezika špara, kruha strada”. Če to prevedemo v jezik razmerij, to pomeni: če partnerju ne morete povedati, kaj vam je všeč in vas osrečuje, tega tudi ne morete od njega (ali nje) pričakovati. In verjemite, tudi vašemu partnerju bo všeč, če mu (ji) jasno poveste, kako naj vas zadovolji.
  6. Ustaljeno razmerje popoprajte s seksi novitetami. Slej ko prej vsako razmerje postane dolgočasno ali vsaj ustaljeno, če uporabimo lepši in bolj prijazen izraz. V teh kolesnicah rutine namreč tudi spolnost prične šepati, kar pa je prvi znak, da v razmerju škripa. Seveda to ne pomeni, da kar takoj privlecite na plano biče in verige (razen seveda, če je to obema všeč 🙂 ). Pogosto zadostuje že kakšen nov prijem, položaj ali tehnika in v spalnico boste vnesli svež veter novosti. Rezultat bo bolj zadovoljen partner, posledično srečnejša zveza kar pomeni tudi, da – boste bolj srečni tudi vi!
  7. Naredite nekaj nepričakovanega. Znanstveno dokazano je, da če boste vašemu partnerju povišali srčni utrip, bo občutke vzburjenja ali razburjenja prav tako asociiral tudi z vami. To pa vodi do večje povezanosti in predvse bolj trdne zveze. Odpravite se torej na izlet z balonom, skočite iz letala, pojdite veslat čez brzice ali se vsaj odpravite npr. v hribe ali izlet v naravo. Vsaka aktivnost, ki nam bo hitreje pognala kri po žilah, bo pripomogla k trdnejši ljubezni.
  8. Pomagajte osebi, ki jo ima vaš partner rad. Če boste pomagali kakšni osebi, ki je blizu vašemu partnerju, boste definitivno pridobili kar veliko “točk” v njeni (ali njegovi) knjigi. Pomnite: ko vstopite v zvezo z nekom, vstopite takorekoč v zvezi tudi z vsemi pomebnejšemi osebami v življenju vašega partnerja. Pokažite mu, da so tudi vam pomembne osebe, ki so del njegovega/njenega življenja..
  9. Dokumentirajte vaše trenutke intimnosti. Hranite slike, pritiskajte selfie-je, skrbno pazite na videoposnetke – s tem naredite vaše trenutke sreče nesmrtne. Ne bojte se dati večjega pomena tem trenutkom, saj pravijo, da nam na stara leta ostanejo le še – dragoceni – spomini. Vendar pa nas ti ovekovečeni trenutki skupaj držijo že dolgo pred pozno starostjo. Nič ni lepšega kot, da se lahko skupaj s partnerjem preko foto-albuma na hitro sprehodite skozi leta in leta prijetnih dogodivščin in trenutkov.
  10. Izvajajte aktivnosti, ki v možganih sproščajo ljubezenske hormone. V možganih obstaja kar precej hormonov oz. kemikalij, ki se sproščajo, kadar doživljamo občutke ljubezni in navezanosti. Eden izmed teh je tudi “oksitocin“, znan po imenu hormon povezanosti, zaupanja in bližine. Pričakovano se sprošča tudi ob aktivnosti kot so držanje rok, gledanje romantičnih filmov v dvoje, ob crkljanju in dolgih, neprekinjenih pogledih. Ženske tipično sproščajo bistveno več oksitocina kot moški. Ena izmed zadnjih študij pa je pokazala, da se moškim nivo oksitocina dvigne za kar 6-krat (600%) po spolnem odnosu. Še en razlog več, zakaj spolnosti ne smemo zanemarjati!

Upamo, da vas s temi nasveti nismo dolgočasili in da smo vam morda dali kakšno dobro idejo. Zelo bomo veseli, če boste dejansko kakšnega izmed nasvetov tudi uporabili in vam bo pomagal 🙂 . Če pa tudi vi poznate kakšen uporaben nasvet, nam ga pa sporočite in ga bomo z veseljem objavili.